Jak dobrać stalkę

Jak dobrać odpowiednią stalkę

jak-dobrac-stalke

Z uwagi na mnogość producentów i ich modeli dobór właściwej stalki do potrzeb użytkownika może niejednokrotnie okazać się problematyczny. W związku z powyższym, na przykładzie szerokiej oferty firmy F. Dick, postaramy się dokonać podziału i klasyfikacji poszczególnych modeli.

Kierując się wyznacznikiem kształtu stalki możemy podzielić na okrągłe, owalne, kwadratowe i płaskie. Klasyczne musaki mają okrągły kształt i jednorodną gradację na całej swojej powierzchni. Niezależnie od punktu przyłożenia noża zapewniają jednolitą charakterystykę ostrzenia. Modele owalne i płaskie wyróżniają się zwiększoną powierzchnią styku z ostrzem noża i tym samym podwyższoną efektywnością ostrzenia. Stalki combi o przekroju kwadratowym posiadają dwie pary płaszczyzn o różnej gradacji co z kolei pozwala na ostrzenie i prostowanie krawędzi jednym narzędziem. 

Długość stalki jest również istotnym parametrem co kształt przekroju. Narzędzie powinno pozwalać na przeciągnięcie jednym ruchem całej długości ostrza noża. Jest to dość istotne z uwagi na bezpieczeństwo użytkownika jak i jakość uzyskiwanej krawędzi. Zbyt krótka stalka może być przyczyną zranień w trakcie ostrzenia oraz utrudniać utrzymanie jednolitego kąta ostrzenia na całej długości krawędzi ostrza. Najpopularniejsze modele mają długość 25 i 30 cm choć nie jest to regułą.

Za drugie kryterium doboru stalki należy uznać sposób wykończenia jej powierzchni, który determinuje jej charakterystykę. Jako pierwszą grupę możemy przyjąć stalki o wyraźnym urzeźbieniu powierzchni. W przypadku marki Dick będą to modele z rodziny Regular Cut. Wzdłużne nacięcia musaka efektywnie kształtują krawędź noża i nadają mu ostrość. Stalki tego typu będą dobrym wyborem w przypadku wstępnie ukształtowanego lecz stępionego ostrza. Drugą grupę stanowią stalki o zdecydowanie łagodniejszej charakterystyce. Rodzina Fine Cut, bo o niej tu mowa, posiada delikatną fakturę wyczuwalną pod palcem. Drobny szlif zbiera niewielkie ilości materiału z krawędzi ostrza, pozwala przywrócić kąt ostrzenia noża i wyprostować krawędź tnącąGładka, wypolerowana na lustro powierzchnia to trzeci typ wykończenia stalek. Modele Polish stosuje się do prostowania krawędzi noża bez zbierania materiału z ostrza. Łatwo więc wywnioskować, że nie sprawdzą się one w przypadku bardziej stępionych ostrzy. Bardzo często stosuje się je w parze ze stalkami Fine Cut lub wręcz łączy w jedno narzędzie, czyli stalkę combi.

Podsumowując zebrane informacje należy stwierdzić, że nie ma narzędzi uniwersalnych. Wybierając musak należy wziąć pod uwagę kształt jego przekroju, długość oraz sposób wykończenia powierzchni. Właściwe dopasowanie powyższych cech przyniesie z pewnością zadowolenie i satysfakcję z użytkowania stalki.  Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą stalek dostępnych w naszym sklepie.